When perfectionisme is driving,

shame is riding shotgun

and fear is that annoying backseat driver


Brené Brown

Wijzigen van onbewuste patronen:

werken met het "moeten" en met "de angst"

Het moeten en het bang zijn worden gestuurd vanuit het onbewuste. Je kiest niet om alleen maar soldaat te zijn en bang te zijn; Dat is niet iets wat je 's morgens in de spiegel tegen jezelf zegt. Je zit onbewust in een soort drijfzand: hoe meer je spartelt, hoe dieper je lijkt te zakken.


Soms treden symptomen pas op na afloop van de eerste "vecht fase", wanneer operaties, bestralingen, chemo achter de rug zijn. Vaak wordt het dan ineens moeilijker.


We werken met de metafoor van "delen" die ons aansturen.

De delen waar we mee werken zijn het verantwoordelijke deel, het deel dat je vrije kind aanstuurt en het deel dat de angst stuurt.


Het verantwoordelijke deel neemt de overhand, verkramping, stress en vermoeidheid nemen toe. Alles wat tot het domein van het voelen hoort wordt overgenomen door het denken, wat niet tot de beoogde oplossing leidt. De ingrepen op het lichaam maken het moeilijk nog liefdevol naar zichzelf te kijken.

 

De angst is existentieel aanwezig. Dit deel heeft zich als het ware afgesplitst van het verantwoordelijke deel, waardoor de persoon al zijn kracht verliest, en als het ware verlamd lijkt.

Indien een persoon reeds last had van angsten worden deze uitvergroot.


Het werken met delen brengt deze 2 delen in evenwicht met het deel dat je ware zelf – je vrije kind aanstuurt, zodat je een nieuwe sturing krijgt en meer balans.

 

Alice in Wonderland

“I can't go back to yesterday, because I was a different person then"

Je bent okéWe werken met logische niveaus van de piramide van Dilts om je (opnieuw) bewust te worden van je kernwaarden en opnieuw je identiteit te vinden of te versterken..


Je "bent" niet je ziekte, je hebt een ziekte.