Being able to

feel safe with other people

is probably the single most important aspect of menthal health;

safe connections are fundamental to meaningful  and satisfying lives.

BESSEL VAN DER KOLK

Relaties: gezin, familie, vrienden

Bij een diagnose van kanker wordt je niet alleen zelf getroffen. Ook andere mensen zoals partner, kinderen, vrienden ondergaan verschillende emoties vanaf het moment van diagnose en gedurende het hele verder proces.

Het verwerkingsproces loopt vaak niet op dezelfde manier. Misschien trekt de ene persoon zich terug en doet alsof er niet veel aan de hand is, terwijl de andere overspoeld wordt door emoties en erover wil praten. Misschien wil de ene veel sneller gaan dan de andere kan. Het kan ook zijn dat iemand overmand wordt door woede en agressief wordt tegen alles en iedereen. Of er speelt een schuldgevoel, of je wil de andere beschermen en je kan daardoor niet benoemen wat je zelf nodig hebt. Misschien verlies je gewoon het contact doordat er zoveel tijd gaat naar de strijd tegen de ziekte en naar de dagelijkse toegenomen taken. Misschien ben je gewoon te moe.

Via verbindende communicatie kan je leren je opnieuw kwetsbaar te tonen naar de mensen die belangrijk voor je zijn en je gevoelens en behoeftes te benoemen. Op die manier kan je in dialoog blijven en mekaar ondersteunen.

Loopbaan

Bij terugkeer na de behandeling (en ook wanneer je blijft werken tijdens de behandeling) is het mogelijk dat je je evenwicht leven-werk gewijzigd is. Misschien is je veerkracht verminderd, ben je nog te moe, of misschien wil je wel net nu zoeken naar een job die meer past bij jou.

Misschien is het door de behandeling gewoon fysiek onmogelijk geworden je vorige job opnieuw uit te oefenen.

Of misschien wil je niet meer terugkeren. Misschien wil je je werkritme aanpassen.


Je kan hiervoor beroep doen op loopbaanbegeleiding en ook gebruik maken van loopbaancheques waardoor je maar een klein deel van de begeleiding zelf betaald. De rest wordt betaald door de Vlaamse overheid. Voor meer info en voor wie in aanmerking komt, verwijs ik je graag door naar de website van Make me Fly! (zie link onderaan) met wie ik samenwerk in het kader van loopbaanbegeleiding en naar de website van de VDAB www.vdab.be/loopbaanbegeleiding.

Wat als je partner, ouder of kind, of een goeie vriend de diagnose van kanker krijgt

- raadpleeg het document hieronder met een aantal tips -