LOVING OURSELVES

THROUGH THE PROCESS

OF OWNING OUR STORY

IS THE BRAVEST THING

WE WILL EVER DO

(Brené Brown)

kankercocktail

Achtergrond


Wanneer ons iets overkomt, zoals kanker, ontstaat er existentiële angst. We willen vluchten en vechten, we bevriezen, we willen weglopen. “Dit mag mij niet overkomen”. De dood is iets wat in onze Westerse maatschappij niet echt deel uitmaakt van ons leven, we zijn er bang van. We zijn ook bang van wat er gaat veranderen. Gaan we nog alles kunnen zoals voordien? Welke impact is er op ons uiterlijk? Gaan we nog dezelfde job kunnen uitvoeren? ….

Bovendien wordt er verwacht dat we ten strijde trekken: we moeten “vechten”, “moedig zijn “ en blijven doorgaan. We zijn niet meer 100% gezond en dus “niet oké”. Het vechten impliceert dat we ervoor moeten zorgen dat we straks weer oké zijn. Echter, het is niet altijd duidelijk wat er precies van ons verwacht wordt en we hebben het proces niet altijd onder controle

Tegelijkertijd willen we vaak onze naasten beschermen van het verdriet of we zijn bang onze job te verliezen. We doen ons best om ons niet te ziek voor te doen en gaan soms anderen overtuigen dat het goed komt.

Ondertussen worden we vermoeid door de behandelingen, door de maatschappelijke en medische overtuigingen dat we moeten vechten. Dit gecombineerd met de angst voor de dood en verlies ontstaat er een patroon wat de overhand neemt over ons denken, voelen en doen. Het heersende wetenschappelijke kader is doorgespecialiseerd in het liquideren en stoppen van de groei van de tumoren, maar de patient voelt zich soms verloren tussen de verschillende specialisaties en neveneffecten en heeft nood aan een holistische en veilige ondersteuning.  Angst en stress nemen toe, terwijl we vooral rust nodig hebben. We zouden onze focus moeten kunnen verleggen en kunnen genieten van kleine momenten en dat lukt niet zo gemakkelijk. Vaak resulteert dit in een toegenomen vermoeidheid en soms ook andere klachten zoals chronische pijn of hyperventilatie.

De kanker cocktail

Waar je mee te maken krijgt, wat je voelt

ONTKENNING

TOEKOMST EN VERLEDEN

VERZET

ONMACHT

STRENGHEID

STRESS

ALLEEN

ANGST

De diagnose van kanker


De impact van een diagnose van kanker of een andere zware ziekte is voor iedereen verschillend. Naast de specifieke kenmerken van de ziekte en de hoeveelheid aan keuze van behandelingen beïnvloeden ook je persoonlijkheidskenmerken, je overtuigingen en waardes en de context waarin je zit, het verloop van het proces. 

En toch zijn er een aantal zaken die voor iedereen (in meer of mindere mate) kenmerkend zijn voor dit soort specifieke situaties.

Doordat je in overlevingsmodus komt, gaat je onbewuste een groot deel van je denken, doen en voelen sturen. Je hebt niet het gevoel dat je bewust veel vat hebt op de situatie. Je emoties en je zenuwstelsel zijn uit balans, er ontstaat stress.

Eerst en vooral is er het gevoel van verlies. Het moeilijk de situatie te accepteren en zaken los te laten.

Er is ook veel “moeten’. De Westerse hypergespecialiseerde wetenschap verwacht dat je alles doet om niet te sterven, je mag niet sterven, je moet vechten. Er is geen tijd om ziek te zijn. Je moet verder doen, de kankercellen moeten kost wat kost geliquideerd worden. Sommige therapiën zijn echter niet zo onschuldig. De uitdrukking 'baadt het niet dan schaadt het niet" is niet altijd van toepassing!

Het is moeilijk om ruimte te vinden voor wat je nodig hebt om nog (een beetje) te leven en het is vaak zoeken naar een holistische ondersteuning.

Daarnaast staat ook de “angst” centraal. Angst om te sterven, angst voor verlies van allerlei zaken, angst om de verkeerde keuzes te maken.

Relaties zijn belangrijk om steun te vinden, maar vaak is het moeilijk, moeilijk om erover te praten, eveneens moeilijk om steun te bieden.

De terugkeer naar de arbeidsmarkt is niet altijd eenvoudig.

In de literatuur spreekt men van de kankercocktail na de diagnose en vaak nog na de therapiën.

Het resultaat

Waar je naartoe wilt, wat je gaat bereiken

AANVAARDING

HEDEN

GEDULD

KEUZE

MILDHEID

RUST

SAMEN

VERTROUWEN

Ontwikkelingsgerichte coaching bij kanker

Ontwikkelingsgerichte coaching bij kanker zal je vooral helpen in 

 • Aanvaarden van het onaanvaardbare
 • Angst en stress reductie
 • Kunnen handelen ongeacht het resultaat
 • Vanuit je kwetsbaarheid beter te communiceren

Dit door

 • Begeleiding in het rouw/verlies proces
 • Onbewuste sturingen te wijzigen
 • Bewuste sturing te wijzigen
 • Hartcoherentie
 • Relatie bemiddeling
 • Loopbaanbegeleiding na herstel

We gaan daarbij ontwikkelingsgericht aan het werk:

 • We werken aan jouw specifieke doelen
 • We zetten daarbij in op jouw zelfsturing zodat je bewuster kan kiezen
 • We versterken je identiteitsgevoel zodat je je weer oké kan voelen 
 • We kijken naar het groter geheel (gezin, werk) en de impact daarop